روزنامه کائنات
2

سیاست

۱۴۰۱ شنبه ۱۹ آذر - شماره 4267

 امام جمعه موقت تهران:

 سرمایه اجتماعی مهمترین رکن توسعه جوامع انسانی است

  امام جمعه موقت تهران مهمترین رکن توسعه و پیشرفت جوامع انسانی را سرمایه اجتماعی خواند و گفت: سرمایه اجتماعی مفهوم نو در ادبیات سیاسی و اجتماعی امروز جهان است و سه عنصر سطح آگاهی، سطح اعتماد و سطح مشارکت را در بر می گیرد.
حجت‌الاسلام و المسلمین سید محمدحسن ابوترابی فرد در خطبه های نماز جمعه این هفته تهران که در مصلای تهران برگزار شد، با اشاره به آیه شریفه «و اعتصموا بحبل الله جمیعاً» مهمترین رکن توسعه و پیشرفت جوامع انسانی را سرمایه اجتماعی خواند و گفت: سرمایه اجتماعی مفهوم نو در ادبیات سیاسی و اجتماعی امروز جهان است و در برگیرنده سه عنصر کلیدی سطح آگاهی، سطح اعتماد و سطح مشارکت است و هر خانواده، گروه و جامعه ای که سطح بالاتری از آگاهی، دانش، فرهنگ، اعتماد و مشارکت اجتماعی داشته باشد، در سطح بالاتری از سرمایه اجتماعی قرار دارد.
حجت الاسلام ابوترابی فرد سرمایه اجتماعی را دستاورد ارزش‌ها ، نگرش‌ها، پیوندهای اعتقادی، سیاسی و ملی دانست و تأکید کرد: هر میزان که این سطح ارزش‌ها، نگرش ها و مبانی اعتقادی ارتقا یابد به همان میزان سرمایه اجتماعی ارتقا خواهد یافت.
خطیب نماز جمعه این هفته تهران تصریح کرد: اعتماد اجتماعی و مشارکت اجتماعی دو شاخص اصلی سرمایه اجتماعی است که دامنه اعتماد و گستره آن را در سه حوزه خانواده، افراد جامعه به یکدیگر و نهادی تعریف شده که ناظر به سطح اعتماد افراد جامعه به نهادهای تخصصی، حرفه‌های مختلف، و بخش های گوناگون اداری، دولتی و حکومتی است. به گفته وی، سطح اعتماد حکایت از سطح مشارکت دارد و سطح مشارکت تبیین کننده سرمایه اجتماعی است. حجت‌الاسلام ابوترابی فرد با بیان اینکه اعتماد از مولفه‌های اساسی سرمایه‌های اجتماعی است و قدرت عمل کردن را ارتقا و هزینه های اقدام را به طور ملموس کاهش می دهد، گفت: نخستین حوزه‌ای که باید اعتمادسازی شود و نقش تعیین کننده در افزایش سرمایه اجتماعی نقش تعیین کننده دارد، نهاد خانواده است و باید سطح اعتماد را در بین اعضای خانواده و بستگان ارتقا بخشید.
وی ادامه داد: ۱۴۰۰ سال قبل که نام و نشانی از سرمایه اجتماعی نبود، اسلام بر صله رحم توصیه داشت و مهمترین وصیت حضرت علی (ع) صله رحم است که سرمایه ای گرانبها در جامعه اسلامی به حساب می آید. امام جمعه موقت تهران افزود: اگر چه صله رحم در دوران کووید ۱۹ آسیب دید اما باید مورد اهتمام جدی قرار بگیرد. سطح اعتماد در نهاد خانواده و فامیل در سایه نوع دوستی، انسان دوستی، احترام به یکدیگر و مشارکت اعضای خانواده در تصمیم سازی است. اگر پدر مستقل تصمیم گرفت اعتماد خانواده آسیب می بیند پدر با مشورت از اعضای خانواده باید تصمیم سازی کند تا موجب اراتقای سطح اعتماد شود. پدر و مادر در وظایف خود صادق به یکدگر وفادار باشند و تصمیمات را با مشورت اتخاذ کنند.
حجت‌الاسلام ابوترابی فرد با بیان اینکه نهاد خانواده در دوره کرونا در همه جوامع آسیب دید و جامعه اسلامی ما هم از این آسیب در امان نبوده است، بیان کرد: ما هم از آن در امان نیستیم چون دنیا از دهکده هم کوچکتر شده است اما عفت و پاکدامنی خواهران و مادران ما نقش مهمی در حفظ نهاد خانواده دارد و الگوی زنان، خواهران ما حضرت صدیقه زهرا (س) است.
وی با تاکید ارتقای سطح اعتماد در بین افراد جامعه خاطرنشان کرد: باید به تعهدات خود وفادار باشیم و صداقت در رفتار و گفتار داشته باشیم.
امام جمعه موقت تهران با انتقاد از کاهش اعتماد افراد جامعه نسبت به یکدیگر، گفت: باید با اصلاح نفس و تقوا و آراستگی به ایمان و عمل صالح، احترام به یکدیگر و احترام به حقوق همسایگان این اعتماد را افزایش دهیم.
انسان آراسته به تقوا در میدان آزمون‌های متعدد پیروز خواهد بود
حجت الاسلام ابوترابی فرد در خطبه های اول نماز جمعه با توصیه نمازگزاران به رعایت تقوای الهی و با اشاره به توصیه امام علی (ع) به مالک اشتر در زمان قبول مسئولیت ادامه داد: ایشان خطاب به مالک می فرمایند، قدرت سیاسی خطرآفرین است و باید مراقب بود زیرا قدرت مسیر حرکت انسان را مورد تهدید قرار می‌دهد. خطیب نماز جمعه تهران ولایت فقیه را به معنای مدیریت توامان علم و عدالت دانست و تصریح کرد: یکی از مهمترین عوامل کنترل آسیب‌های قدرت در نظام اسلامی، آراستگی مدیران در همه سطوح به ویژه سطوح عالی مدیریت به تقوا و علم است. وی تأکید کرد: اگر قرآن محور حرکت باشد سه اصل کلیدی شایسته سالاری، عدالت محوری و علم مداری، وحی مداری و قرآن مداری در بالاترین سطوح از برنامه قرار می‌گیرد و قرآن مداری یعنی علم و وحی باید فصل الخطاب باشد.
حجت‌الاسلام ابوترابی فرد با تاکید بر رعایت اصول اخلاقی و قانونی در حوزه سیاست اظهار کرد: در هر جایگاهی از مدیریت، مسئولیت ویژه‌ای داریم و باید به طور جدی مراقب باشیم و بر اساس اصول علمی، معرفتی و توحیدی در همه جا تقوای الهی را مدنظر قرار داشته باشیم.
امام جمعه موقت تهران ادامه داد: عامل به اخلاق سیاسی نقش تعیین کننده در سلامت، پویایی و نشاط سیاسی جامعه دارد همانطور که در ساختار جمهوری اسلامی ایران طبق اصل سوم قانون اساسی همه مقررات و قوانین باید در چارچوب موازین اسلامی یعنی قرآن، سیره پیامبر اعظم (ص) محور باشد، عملکرد مسئولان نیز باید منطبق بر اررزش ها قواعد موازین و اصول اخلاق اسلامی باشد. وی افزود: اگر نفس مهار شد و تقوا و دین در جامعه حکومت کرد، این رفتار سیاسی و اخلاقی است و می توان گفت که مدیریت سیاسی مبتنی بر اخلاق خواهد بود. حجت الاسلام ابوترابی فرد با تأکید بر اهمیت نقش اخلاق سیاسی در حیات سیاسی و اجتماعی جامعه گفت: اخلاق مدیران در ارتقای اعتماد عمومی بسیار سرنوشت ساز است.
خطیب جمعه تهران خطاب به مدیران و مسئولان ادامه داد: اعتماد آفرینی اخلاق، فراتر از قوانین است و اعتماد مردم دستاورد عمق تعهدات عملی مسئولان به اصول اخلاقی و قواعد حکمرانی است. ابوترابی فرد با قدردانی از سفر رئیس جمهور به سنندج و همچنین حضور در جمع مردم رباط کریم به عنوان قطب صنعتی استان تهران، خاطر نشان کرد:این تواضع و ادب، سطح اخلاق مدیران را ارتقا می بخشد. امام جمعه موقت تهران اظهار داشت: اخلاق اعتماد آفرین است و مدیران و مقامات در همه سطوح اخلاق، ادب، تواضع و احترام به انسان‌ها را باید به عنوان تکلیف قطعی الهی مدنظر قرار دهیم. حجت‌الاسلام ابوترابی فرد یکی از مهمترین خصایص و ویژگی انسان متقی و جامعه آراسته به تقوا را دوری از اسراف دانست و با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری بر ارتقای نقش نهاد شورای عالی انقلاب فرهنگی در مهندسی فرهنگی کشور به مقوله اسراف در دیدار با اعضای این نهاد، اظهار کرد: اسراف در کشور یکی از مهمترین چالش‌های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی است.
 
وزیر کشور:
 نشر افکار شخصیت‌هایی چون علامه مصباح لازم است
  وزیر کشور گفت: نشر افکار شخصیت‌هایی چون علامه مصباح یزدی لازمه گام دوم انقلاب است.
 احمد وحیدی در نشست مجریان دومین سالگرد ارتحال علامه آیت الله مصباح یزدی، با بیان این مطلب و با اشاره به توصیف رهبر معظم انقلاب از آیت الله مصباح که ایشان را مطهری زمان خواندند، اظهار کرد: در اوج تنازعات افکار مختلف در قبل و آستانه انقلاب، افکار شهید مطهری راهگشا بود. وزیر کشور اضافه کرد: اگر افکار شهید مطهری در آن زمان نبود و جریان به حرکت درآمده را بر لب یک چشمه ناب وگوارا نمی نشاند، بسیاری از  جوانان انقلاب را از دست می‌دادیم. وحیدی ادامه داد: اگر فضای انقلابی و جهادی به تحکیم اعتقادات و باورها نینجامد، ممکن است در یک وضعیتی، دچار انحراف شوند، چنان‌که برخی به انحراف کشیده شدند.
وی اضافه کرد: غالب کسانی که منحرف شدند، پایه‌های قوی اعتقادی نداشتند. افراد دیگری هم بودند که دچار وسوسه‌های دیگری شدند. وزیر کشور با بیان اینکه مسیر طولانی و دشورای در پیش داریم، خاطرنشان کرد: راه‌های زیادی در پیش است و رسیدن به نقطه اعتلا به سادگی ممکن نیست، رسیدن به عصر ظهور آمادگی می‌خواهد و امتحان‌ها باید داد. دکتر وحیدی عنوان کرد: در این امتحانات افرادی مردود می‌شوند و افرادی هم همچون شهید سلیمانی به درجات عالی دست می‌یابند. وی افزود: در اوایل انقلاب که مباحث متعددی از سوی گروه‌ها مطرح می‌شد، علامه مصباح از جمله کسانی بود که در مناظرات تلویزیونی روشنگری می‌کرد. وزیر کشور یادآور شد: علامه مصباح در جامعه آنگونه که باید شناسانده نشد و همچون شهید بهشتی مظلوم واقع شد و نگذاشتند همه از فضایل ایشان بهره‌مند شوند. وحیدی با مهم دانستن برگزاری بزرگداشت علامه مصباح و نشر افکار ایشان، اظهار کرد: اگر منابع هویتی از بین بروند، انسان‌ها در بی هویتی دست به هر کاری می زنند.هتاکی‌های اخیر به این دلیل است که هویتشان از دست رفته است. وی تاکید کرد: اعتقادات می‌تواند این هویت را تثبیت و حفظ کند. اگر این اعتقادات با محبت اهل بیت(ع) همراه شود، معجزه خواهد کرد.تنها راه مبارزه با وسوسه های گسترده دنیای مدرن و البته جاهل، همین است.  وزیر کشور با اشاره به فعالیت معاندان انقلاب در فضای مجازی تصریح کرد: راهی جز مصون سازی نداریم. البته به این معنا نیست که راه آنها را باز بگذاریم بلکه باید با شدت مقابله کنیم.  وحیدی اظهار کرد: ما باید نسل جوان را برای گام دوم انقلاب آماده کنیم و لازمه آن، زنده نگهداشتن افکار شخصیت‌هایی چون علامه مصباح است.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه